©    COPYRIGHT 2008  ROYAL HOUSE. ALL RIGHTS RESERVED        -        FOLLOW US
page counter
RIEDEL чашите се најпознати во светот и познавачите на виното и сомелиерите
тоа добро го знаат. Ако чукнете по нив ќе ви се пристори дека сте на концерт на
Виенската Филхармонија.
Идејата дека обликот на чашата може да влијае на вкусот на виното пред неполни
педесет години воопшто не било прифатено како аргумент.
За промената на ова размислување одговорен е само еден човек George Riedel.
Приказната започнува уште далечната 1958год. кога Риедел направил посебна чаша
за вино и ја поклонил на Баронот Rotschield, но добил одговор дека неговото вино
Бургундец не се подобрило. Потоа стариот мајстор изумил друга чаша и
воодушевениот барон веднаш од него нарачал голема количина чаши. Овој примерок
денес се чува во Музејот за современа уметност во Њујорк. Останатото е историја:
денес чашите на фамилијата Риедел се култни, најдобри во светот и често се вели
дека имаат статус како Ferrari или Rolls-Royce.
RIEDEL дизајнирал четири основни серии на чаши: Sommeliers и Vinum изработени од
најфиниот крстал и Ouverture и Wine изработени од состојка која содржи
калиј карбонат. Овие прекрасни чаши за најразлични и специфични сорти на вино ги
красат домовите на многу љубители на виното како и многу ресторани ширум
светот кој го ценат квалитетот и добрата сорта вино.
www.riedel.com